
Zalety mleka owsianego

Mleko owsiane jest jednym z najważniejszych dostępnych roślinnych produktów mlecznych. I nie bez powodu, ponieważ mleko owsiane ma wiele zalet, jest dobre dla ludzkiego organizmu i ma wiele zastosowań, od gotowania po medycynę.
Historia mleka owsianego
Obecnie coraz większą popularnością cieszą się różnorodne produkty bezlaktozowe, odpowiednie dla osób na specjalnych dietach, wegetarian i innych. Jednym z tych produktów jest mleko bezmleczne lub mleko roślinne, jak się je również nazywa.
Istnieje szeroka gama odmian takich napojów “mlecznych”.
Mleko owsiane (https://www.bee.pl/9010-napoje-owsiane) powstaje poprzez namoczenie zmielonych płatków owsianych w wodzie, a następnie ich odcedzenie i namoczenie.
Ciekawy sposób przyrządzania takiego “mlecznego” napoju znali nasi dalecy przodkowie. W dawnych czasach ludzie często przygotowywali napoje ze zbóż, orzechów i maku. Takie mleko roślinne było doskonałym substytutem produktów zwierzęcych i już wtedy ludzie zauważyli jego doskonałe właściwości odżywcze i zauważyli jego korzystny wpływ na organizm.
Jednak popularność napój ten zyskał stosunkowo niedawno, bo w 1990 roku. Szwedzcy naukowcy, próbując opracować analog mleka krowiego dla osób z nietolerancją laktozy, wymyślili recepturę słynnego dziś napoju. Szwedzka firma Oatly wprowadziła napój na rynek, oferując go konsumentom w znanym formacie kartonu po mleku.
Konsumenci chętnie je pili, ponieważ było smaczne i zdrowe, a pod względem właściwości przewyższało wszystkie inne substytuty mleka.
Korzyści z mleka owsianego
Regularne spożywanie mleka owsianego korzystnie wpływa na organizm:
- normalizuje poziom cukru we krwi i cholesterolu;
- pozytywnie wpływa na stan skóry i włosów;
- przyspiesza procesy metaboliczne w ciele;
- poprawia pracę przewodu pokarmowego;
- pomaga przy zmęczeniu fizycznym;
- poprawia pamięć, pozytywnie wpływa na pracę mózgu.
Napój ten będzie idealnym odpowiednikiem mleka krowiego dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy oraz tych, którzy odmawiają produktów zwierzęcych.